Profiel
Over Bart Aerssens
Het verrichten van familieonderzoek in de breedste zin van het woord vereist een open blik, brede interesse, deskundigheid en grote mate van vasthoudendheid. Het zijn kwaliteiten die Bart Aerssens, oprichter en eigenaar van Brasia Genealogie, ten voeten uit tekenen. Scholing en ervaring als wetenschapper, bioloog, business analist, projectmanager, onafhankelijk ICT-consultant, fotograaf en grafisch ontwerper, aangevuld met diverse specialistische cursussen, vormen de solide basis voor zijn huidige werk als professioneel genealoog.

Gezien zijn eerdere professionele werkzaamheden lag een carrière switch naar genealoog voor Bart niet direct voor de hand. De confrontatie met kanker veranderde echter zijn blik op het leven, en tegelijkertijd óók op zijn verleden. Op zoek naar een mogelijk genetische verklaring, begon hij zich in overerving en verwantschap te verdiepen. Die studie groeide in korte tijd uit tot een breed en diepgaand stamboomonderzoek, dat zich op veel meer aspecten richtte dan zuiver erfelijke factoren.
Zijn interesse voor genealogisch onderzoek was echter al jaren eerder gewekt tijdens een bezoek aan Ellis Island in 2006. Dit eiland voor de kust van New York deed van 1892 tot 1954 dienst als grenspost voor aankomende migranten, die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen. Eén van die migranten was Judocus Aerssens, die op 22 april 1913 vanuit Antwerpen op Ellis Island aankwam op doorreis naar Canada, met het doel om in Swan Lake (provincie Manitoba) een nieuw bestaan op te bouwen.
De zoektocht naar een gemeenschappelijke voorouder voerde Bart langs een groot aantal archieven in Nederland en België. Daarbij deed hij ervaring op met zeer uiteenlopende bronnen. Zijn onderzoek leidde hem uiteindelijk naar Assenede, een klein dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, waar zijn voorouders als landbouwers het hoofd boven water probeerden te houden ten tijde van de 80-jarige oorlog (1568-1648).
Deze oorlog tussen de Noordelijke Nederlanden en Spanje is voor Bart een tastbare schakel die hem verbindt met zijn vroegste voorouders. Op de bovenstaande foto poseert Bart in de Bossche Broek met uitzicht op zijn woonplaats ’s-Hertogenbosch. Eenzelfde beeld had Stadhouder Frederik Hendrik, Prins van Oranje, tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629, kort voor de verovering van deze stad. In juli 1644 belegerde diezelfde Frederik Hendrik een andere vesting, te weten Sas van Gent in Zeeuws Vlaanderen. Hij deed dat vanuit zijn hoofdkwartier in het nabijgelegen Assenede. Zich verplaatsend in zijn voorouders komen beide gebeurtenissen tot leven. Voor Bart voelt dat alsof hij er zelf bij was, kijkend hoe de geschiedenis zich ontvouwt met hem zittend op de eerste rij. Hoe bijzonder is dat!

De afgelopen 10 jaren hebben Bart geleerd dat genealogie veel meer is dan het zo ver mogelijk terug in de tijd uitzoeken van je stamboom. Meestal begint het daarmee, maar vaak groeit gaandeweg het inzicht dat je naar je eigen familiegeschiedenis kunt kijken door verschillende brillen, dat het juist de achterliggende verhalen zijn die voorouders of vorige generaties een gezicht en kleur geven. Vanuit die optiek is genealogie ook het vertellen en doorgeven van die bijzondere verhalen.
“Het feit dat je met genealogie echt alle kanten op kunt, maakt het beoefenen ervan niet alleen erg boeiend en uitdagend, maar vooral ook geweldig leuk. Brasia Genealogie gunt iedereen dat plezier en wil daarbij graag ondersteunen met een breed scala aan Diensten en Producten.”
Lidmaatschappen